TNO heeft onderzoek gedaan naar de effecten van vervanging van woningen op de realisatie van de Nederlandse energiedoelstellingen. Hieruit blijkt dat vervangende nieuwbouw energiezuiniger is dan renovatie.
Dat schrijft Duurzaambedrijfsleven.nl.
Uit het onderzoek blijkt dat vervangende nieuwbouw een energiebesparing oplevert van 47,1 procent ten opzichte van renovatie. Het renoveren van woningen met een E-, G- of F-label levert volgens TNO een energiebesparing op van 32,4 procent.
Door alleen woningen van wooncorporaties te vervangen, is een energiebesparing van 37,9 procent te behalen. Daarnaast leidt het vervangen van oude woningen door energieneutrale nieuwbouw in 2050 tot een extra energiekostenbesparing van in totaal 27,4 miljard euro.
Ook blijkt dat vervangende nieuwbouw de Waardering Onroerende Zaken (WOZ) met 45 miljard euro verbetert. Om de besparingen door vervangende nieuwbouw te realiseren is tot 2050 een extra investering van in totaal 145,1 miljard euro nodig.
Stimuleringsmaatregelen
Volgens TNO zijn de bezwaren voor nieuwbouw minder van toepassing, omdat vernieuwende bouwconcepten zowel de bouwkosten als de doorlooptijd van vervanging verminderen.
De onderzoeksorganisatie zegt dat overheidsprogramma’s en stimuleringsmaatregelen meer aandacht moeten besteden aan vervangende nieuwbouw. Zo kan de overheid aanvullende maatregelen als slooppremie en fiscaal voordeel voor energieneutrale woningen beschikbaar stellen.
TNO deed het onderzoek in opdracht van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw. Het onderzoeksrapport is inmiddels overhandigd aan de voorzitter van het Commissie Borging Energieakkoord van de Sociaal-Economische Raad (SER).
Lees ook op Duurzaambedrijfsleven.nl
Delftse start-up gebruikt waterschappen als duurzame accu
Elektrische wielnaafmotor uit Apeldoorn wint innovatieprijs VS
Hoe een topkok van tomaten duurzame tonijn maakt
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl